Hasznos tanácsok Ausztráliába utazóknak


Egy új országban új életet kezdeni mindig hatalmas lépés, tele buktatókkal és veszélyekkel. Ha éppen utazni készülsz, hasznos tanácsokat kaphatsz azoktól, akik már jártak a te cipődben, és megosztják veled a tapasztalataikat. Ezért adunk neked pár tippet, amiről úgy gondoljuk, mi is örültünk volna nekik az utunk előtt. Készülj fel az ausztrál utadra a mi segítségünkkel!

Milyen nyelven beszélnek Ausztráliában?

Ausztrália hivatalos nyelve az angol. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy Ausztrália egy multikulturális nemzet, jelentős számú bevándorlóval. Készülj fel rá, hogy nem mindenki angolul fog hozzád szólni, és rengeteg féle nyelvvel találkozhatsz az ausztrál nagy- vagy éppen kisvárosokban.

Milyen pénzt használnak Ausztráliában?

Ausztrália pénzneme az Ausztrál Dollár (AUD), aminek 5, 10, 20, 50 és 100 dolláros bankjegyei vannak. Az érmék 5, 10, 20 és 50 centesekre, valamint egy- és kétdolláros címletekbe sorolhatók.

ÁFA

Ausztráliában a GST (Áruk és Szolgáltatások Adói) 10 százalék. Lehetőség van, hogy visszaigényeld ezt az adót, amit az Ausztráliában vásárolt javakra fizettél, amennyiben a vásárlás elérte, vagy meghaladta a 300 ausztrál dollárt, és amennyiben a tranzakció maximum 60 nappal Ausztrália elhagyása előtt történt. A Tourist Refund Scheme nevű adóvisszaigénylési formák a nemzetközi repülőtereken érhetők el, az induló járatok várójában. További információért keresd fel az ausztrál kormány információs oldalát a Tourist Refund Scheme rendszerrel kapcsolatban.

Tippek a borravaló terén

A hotelek és éttermek nem adják hozzá a számlához a kiszolgálás díját, a borravaló tehát mindig a te személyes döntéseden múlik. A nívósabb éttermekben azonban általánosságban elmondható, hogy a számla 10%-át szokták borravalóként adni.

Mi az alkoholfogyasztás korhatára Ausztráliában?

Az Ausztrália egész területén érvényben levő, alkoholfogyasztást engedélyező korhatár 18 év. Amennyiben alkoholt szeretnél vásárolni, igazolnod kell majd az életkorod, melyre használhatod az útleveled vagy a jogosítványod.

Szokás-e alkudozni Ausztráliában?

Általánosságban elmondható, hogy Ausztráliában nem megszokott az árakkal való alkudozás.

Mi a sürgősségi hívószám?

A szám, amin a rendőrséget, a tűzoltókat és a mentőket is el lehet érni, a 000.

Biztonságos-e úszni az ausztrál vizekben?

Ausztrália közkedvelt strandjain rendszerint önkéntes vízimentők őrjáratoznak októbertől áprilisig, valamint az úszásra legalkalmasabb részeket piros és sárga zászlók jelzik. Hogy további információhoz és biztonsági óvintézkedésekhez juss a medúzákról, krokodilokról és egyéb veszélyes tengeri állatokról, látogasd meg a Queensland-i kormány weboldalát.

Milyen elektromos csatlakozót használj?

Ha Ausztráliába utazol, szükséged lesz adapterre, mivel kint az 1-es típusú ausztrál, három érintkezővel rendelkező csatlakozót használják. A csatlakozó két érintkezője ferdített, és egy V alakot formál, erről egyszerű felismerni. Az ausztráloknál az elektromos áram 220-240 volt, AC 50Hz.

Mi Ausztrália nemzetközi hívószáma?

Ha Ausztráliába telefonálnál, a 61-es hívókóddal tudsz oda telefonálni. Ezen kívül minden körzetnek külön területi kódja van, amik a következők:

  • A középső keleti terület körzetszáma a 02-es, ebbe tartozik bele Új-Dél-Wales és az Ausztráliai Fővárosi Terület
  • A délkeleti terület, Victoria állam és Tasmania sziget körzetszáma a 03
  • A mobilszámok Ausztrália-szerte a 04-es kóddal hívhatók
  • Az északkeleti régió, azaz Queensland tartomány a 07-es körzetszámmal érhető el
  • A középső és nyugati részek, azaz Nyugat-Ausztrália, Dél-Ausztrália és az Északi Terület hívószáma a 08.

Ha külföldről telefonálunk, ki kell hagyni a 0-t a körzetszám vagy a mobilszám elől. Az Ausztráliából kimenő nemzetközi hívások kódja 0011. Ha Ausztrálián belül több helyre is elutazol, akkor figyelembe kell venned, hogy, bár az ország teljes területén van hálózati lefedettség, egyes kevésbé lakott területeken a hálózati lefedettség limitált. Ha internetező pontot keresel, a szálláshelyeken, kávézókban vagy könyvtárakban az internet széles körben elérhető és általában ingyenes.

Hogyan küldhetsz levelet Ausztráliából?

Az ausztráliai posták általánosságban 9 órától délután 5-ig tartanak nyitva, bár előfordul, hogy a nagyvárosokban szombat délelőtt is nyitva tartanak a posták. Azoknak, akik úton vannak, lehetőségük van az ország bármely postáján összegyűjteni a leveleiket, csomagjaikat.

Szolgáltatások speciális igényűeknek

Amennyiben bármilyen nemű rokkantsággal, vagy fogyatékossággal élve szeretnéd felfedezni Ausztráliát, rengeteg különleges bánásmódban szakosodott szolgáltató áll a rendelkezésedre az igényeidnek megfelelően. Bár az előzetes felkészülés elengedhetetlen, így érdemes megvitatni az utazásközvetítőddel a speciális igényeid, hogy annak megfelelő megoldásokat vehess igénybe utad során.

Hol tudsz pénzt váltani?

A valuta adás-vételét lebonyolíthatod bankokban, hotelekben és nemzetközi repülőtereken. Az ausztrál bankok hasonló szolgáltatást nyújtanak, mint az itthoniak, és a pénzfelvevő pontok (ATM-ek) is elterjedtek országszerte, habár ha gyérebbek lakott területre téved az utazó, akkor könnyen azt tapasztalhatja, hogy a szolgáltatások köre csökken. A POS termiálok, melyek segítségével a bankkártyás fizetés lebonyolítható is szinte minden boltban fellelhető, bár érdemes odafigyelned a tranzakciók díjra, főleg, ha az itthoni bankkártyáddal fizetsz.

Mik Ausztrália vezető bankjai?

A négy legnagyobb bank az országban a NAB (National Australia Bank), az ANZ (Australia New Zealand Bank), a Commonwealth Bank of Australia és a Westpac Banking Corporation. Sok kisebb bank is létezik persze, például az ING Direct, az AMP Banking és a HSBC Australia. A bankokba általában 9.30-tól délután 4-ig mehetsz ügyet intézni hétfőtől csütörtökig, és pénteken délután ötig. Nagyobb városokban nem szokatlan, hogy néhány bank szombat reggel is fogad ügyfeleket délután 1-ig.

Hogy küldhetsz vagy fogadhatsz pénzt Ausztráliából?

Számos olyan szituáció adódhat, hogy vagy utalnál haza pénzt, például egy elmaradt telefonszámlát kell befizetned, vagy neked utalnának, ha esetleg pénzügyi gondokba ütközöl utad során. Választhatod többek között az online pénzküldést, a bankon keresztül történő utalást, vagy egyéb nemzetközi, távirati szolgáltatásokon alapuló végek igénybevételét, pl. Western Union. Ügyelj rá, hogy mielőtt külföldre utazol, mindig több módon tudj hozzáférni a pénzedhez!

Hitelkártyák, csekkek

Ausztráliában általában elfogadják a legtöbb féle kártyát, mint például az American Express, Bankcard, Diners Club, MasterCard, Visa, UnionPay, JCB, stb. A Visa és a MasterCard kártyák mindenhol elfogadottak, ám az American Express és a Diners Club általában a nagyobb turistaközpontoknál, áruházláncoknál elismert. Így tehát, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket, inkább több kártyát, és elengedő készpénzt mindig tarts magadnál!

Ausztráliában lehetőséged van kimondottan utazóknak, turistáknak való csekket vásárolni, melyek a készpénzt helyettesítik, és meghatározott összeg van rájuk írva. Nem mindenhol fogadják őket, és manapság egyre kevésbé népszerűek. Ha mégis ilyen csekkel szeretnél fizetni, érdemes olyan csekket venni, ahol az összes ausztrál dollárban van feltüntetve, hiszen a kisebb boltokban, szálláshelyeken nem tudják átváltani a más valutában kiállított csekkeket.

Mennyi pénzt vihetsz be Ausztráliába?

Arra, hogy mennyi pénzzel lépheted át az ország határát, nincs meghatározott limit, de ha több készpénzt szeretnél bevinni, mint 10.000 ausztrál dollár, vagy ennek az összegnek megfelelő pénz külföldi valutában, akkor azt jelentened kell a reptéren, mikor odaérsz.

Reméljük, a fenti információkkal gazdagodva már bátrabban és felkészültebben vágsz neki az ausztrál kalandjaidnak! Ha bármi további kérdésed merülne fel, keress minket nyugodtan!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s