Work and Holiday vízum


Mint azt már korábbi bejegyzésünkben olvashattad, sokunk nagy örömére, Január 1.-el életbe lépett a Work and Holiday Vízum Magyar állampolgárok számára is. (Subclass 462, ne keverjük össze a Subclass 417-el)

Korábbi bejegyzésünkben már megismerkedhettél ezzel a magyar állampolgárok számára új vízumlehetőséggel, ezért ebben a bejegyzésben a munkavállalásra és a vízum meghosszabbítására helyezzük a hangsúlyt.

Kik számára jött létre és mi a célja ennek a vízumnak?

A vízum olyan fiatalok számára jött létre, akik utazni szeretnének Ausztrálián belül, de emellett dolgoznának is. A vízum ideiglenes vízum, tehát csak meghatározott ideig lehet vele Ausztráliában tartózkodni és dolgozni. Ez az időtartam 12 hónap. (Meghosszabbításra van lehetőség, de erről majd egy kicsit később.)

 

Van- e feltétele a munkavállalásnak ezzel a vízummal?

Igen, van. Nem kell azért megijedni, nem kötik túl nagy feltételekhez. Nincsen kikötve, hogy milyen jellegű munkát kell végezned. A megkötés annyi, hogy egy Cégnek (munkáltatónak) maximum 6 hónapig lehet dolgozni. (Kivéve, ha engedélyt kapsz a Bevándorlásiaktól, hogy hosszabb ideig dolgozhass ugyan annál a munkáltatónál). A kikötés vonatkozik, teljes-, és részmunkaidős állásra is.

A vízum meghosszabbítása, azaz a 2. év feltételei

Az első jó hír, hogy míg az Első Working and Holiday vízumra évente mindösszesen 200 magyar fiatal jelentkezhet, addig a Második évnél nincsen létszámbeli megkötés!

Abban az esetben, ha a 12 hónap után úgy döntesz, hogy még maradni szeretnél, a következő feltétel teljesítése szükséges:

3 hónap munkavégzés, megszabott területen.

Fontos, hogy ezt a 3 hónapot még a vízum első évének lejárta előtt dolgozd le!

A 3 hónapot a kormány úgy szabályozza, hogy minimum 88 napnak kell lennie. Annyiban adnak szabadságot, hogy a 3 hónapot nem kell egyszerre ledolgozni, valamint az sincs megszabva, hogy egy munkáltatónál kell dolgozni végig. Tehát az egy év alatt akár részletekben is ledolgozhatod ezt a 88 napot. Arra is lehetőséget adnak, hogy akár hosszabb ideig dolgozz ott, mint 3 hónap.

A 3 hónap alatt különböző beosztásokban dolgozhatsz, mint például:
  • 5 munkanap per hét 3 hónapon keresztül (megszakítás nélkül)
  • Azonos számú munkanap per hét több mint 3 hónapon keresztül (pl: ha kevesebb, mint 5 napot dolgozol egy héten, vagy ha utazások között csak időszakosan vállalsz munkát)
  • Teljes-, és részmunkaidős munkák végzése felváltva.

Túlóra esetén sem számítható az a nap többnek, mint egy munkanap. (például ha a helyen ahol dolgozol 6 órás egy munkanap, de Te 12 órát dolgozol egy nap, az nem számít 2 ledolgozott napnak!)

3 hónapnál (88 napnál) kevesebb munkát a Kormány nem fogad el a jelentkezésnél!

Milyen munkaterületen vállalhatsz munkát?

Az Ausztrál Kormány kiköti, hogy ahhoz hogy jelentkezhess a 2. évre, 3 hónapot kell a következő területek valamelyikén dolgoznod:

  • Földművelés, Állattartás
    • Gyümölcs/Zöldség szedés, szüretelés, aratás és/vagy csomagolás
    • Fa/Szőlőtőke metszése
    • Aratással/Szüreteléssel kapcsolatos általános teendők
    • Nővények/Gombák vagy azok részei/terméseik termesztése, művelése, szaporítása
    • Növényi termések azonnali feldolgozása
    • Állatok előkészítése eladási szándékkal
    • Állati termékek azonnali feldolgozása (nyírás, vágás, szárítás és csomagolás)
    • Tejtermékek előállítása nyers hozzávalókból
  • Halászat
    • Halászat levezetése
    • Kagylóhalászás
  • Fakitermelés
    • Fa/ Erdők ültetése/gondozása
    • Fakivágás erdőből vagy ültetvényekből
    • Fák vagy azok részeinek szállítmányozása a feldolgozó üzembe
  • Turizmus és Vendéglátás
    • Olyan turisztikai pozíció betöltése, melynek elsődleges szándéka, hogy a turisták számára szolgáltatást nyújtson. (pl.: Idegenvezető, szabadidő koordinátor stb.
    • Galéria vagy Múzeum Manager, Kurátor
    • Munkák a Vendéglátásban (pl.: Hotelekben, Egyéb szállást nyújtó Egységekben, Éttermek, Kávézók, Bárok vagy Kaszinók)

Ami nem megfelelő:

  • takarítás
  • bolti eladó (pl. ajándékbolt)

Teljes lista: http://www.border.gov.au/Trav/Work/Empl/whm-tourism-and-hospitality-occupations

Bármely területen vállalsz majd munkát, fontos, hogy bejelentett és fizetett munka legyen. Önkéntes munkát a Kormány nem fogad el, még akkor sem, ha a megszabott területek egyikén vállaltad.

Hogyan találhatsz ezeknek a feltételeknek megfelelő munkát?

Ugyan úgy, mint bármilyen másik munkát. Újságok álláshirdető oldalain, internetes álláshirdető portálokon, munkaközvetítőknél. Mikor jelentkezel, győződj meg arról, hogy az állást a kormány majd elfogadja, tehát a fenti lista valamelyik pozíciójával megegyezik.

Mivel bizonyíthatod, hogy a 3 hónapos munkát elvégezted?
    • Bérpapírok
    • Munkáltatói ajánlás
    • Ausztráliai bankszámla, ami lefedi a 3 hónapos időszakot
    • 1464-es számú kitöltött adatlap
Területi Megkötés

Fontos, hogy ezt a 3 hónapos munkát Észak- Ausztráliában kell ledolgoznod!

Az Ausztrál Kormány pontosan meghatározza, hogy melyek azok a területek, amelyeket elfogad.

  • Northern Territory ( Bárhol a tartományon belül)
    • Az északi tartományban 40.000 évvel ezelőtt jelentek meg az első őslakosok.
    • A tartomány központja: Darwin.
    • Itt található a híres Ayers Rock és az Urulu- Kata Tjuta Nemzeti Park is.
  • Queensland meghatározott területei
  • Western Australia meghatározott területe.

Tehát, ha már érlelődött benned a gondolat, hogy szeretnél legalább 1 évet Ausztráliában tölteni, akkor még van lehetőséged jelentkezni, küldj emailt a vanda@iloveaustralia.hu e-mail címre és vágj bele az idei éved legnagyobb kalandjába!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s