Miért tanulj Ausztráliában? – FAQ


Ausztrália évente több millió dollárt költ az oktatásra. Az ausztrál egyetemek és oktatási intézmények színvonala éppen ezért kiváló, az itt szerzett képesítést pedig a világon bárhol elismerik!

Nem csak a tanulás, hanem magas életszínvonal miatt is érdemes ezt az országot választanod. A multikulturális környezetben új tapasztalatokat szerezhetsz, érettebbé és függetlenebbé válhatsz, ez pedig mindenhol nagy értéknek számít.

Általános információk

 • Hol ismerik el az ausztráliai képesítést?

Szinte bárhol! Az Australian Qualifications Framework (AQF) az ausztrál nemzeti tanrendszer, amelyet rengeteg ország elismer. Az ILA csak olyan elismert és akkreditált intézményekhez irányít téged, amelyek lehetővé teszik, hogy más országban is folytathasd karriered.

 • Hány külföldi diák tanul Ausztráliában?

Kb. 500 000 és a számuk valószínűleg nőni fog az elkövetkezendő években.

 • Hol értesülhetek az ausztráliai lehetőségekről?

Ügynökségünk segít neked abban, hogy minden szükséges információt megkapj. Tájékozódhatsz honlapunkról és emellett fel is veheted velünk a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon.

 • Milyen tanév szerkezete Ausztráliában?

Általában az ausztrál egyetemeken két szemeszterből áll egy tanév. Az első februártól júniusig tart, a második pedig júliustól novemberig. Ez persze mindig az adott intézménytől függ. Ha viszont csak angolt szeretnél tanulni, akkor azt bármelyik hétfőn elkezdheted, a szakmai kurzusok pedig havonta egyszer indulnak általában.

 • Melyik egyetemen tanulhatok?

Ügynökségünk sok ausztráliai egyetemmel és oktatási intézménnyel áll szerződésben. Hogy hova jelentkezhetsz, az a választott szakiránytól és a meglévő végzettségeidtől is függhet. Segítünk neked kiválasztani a legmegfelelőbb helyet.

 • Mit jelent a vocational és technical education?

A felsőfokú szakképzés és az itthoni OKJ képzés megfelelői. A számítástechnika, üzleti ismeretek, marketing, turizmus és vendéglátás, fodrászat vagy éppen fogtechnikai szakterületein találhatsz ilyen jellegű képzéseket.

 • Magyar diákok tanulhatnak ausztráliai iskolában?

Igen, minden állami és nem állami oktatási intézmény fogadhat külföldi diákokat, ha azok megfelelnek az ausztrál kormány előírásainak. 

Jelentkezés és feltételek

 • Milyen követelményeknek kell eleget tennem ahhoz, hogy Ausztráliában tanulhassak?

Ez tanulmányi programtól és oktatási szinttől függően változik. Amit viszont mindenhol kérnek, az a minimális angoltudás (természetesen, ha nem angolra jelentkezel elsősorban) és az érettségi. Ha  nem beszélsz angolul vagy nem elégséges szinten, akkor van lehetőséged angollal is kombinálni a kiválasztott tanfolyamot.

 • Mennyit kell tanulnom ahhoz, hogy meglegyen a szükséges angoltudásom?

Hat nagy kategóriája van a tanfolyamoknak, a nappali képzés 4-től 48 hétig terjedhet. A diákok bármikor beiratkozhatnak év közben. Az, hogy mennyi szükséges a kiválasztott tanfolyamhoz, a meglévő szintedtől is és a szorgalmadtól is függ!

 • Hogy jelentkezhetek?

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a jelentkezésben!

 • Milyen határidőket kell betartanom?

Ez mindig az adott intézménytől függ. Ha a segítségünket kéred, biztosan nem maradsz le a jelentkezési határidőről. Azzal is tisztában kell lenned, hogy bizonyos helyek gyorsan betelnek, a vízumkérelem elbírálása pedig beletelik pár hétbe, így érdemes időben elkezdeni az ügyintézést. Emellett bizonyos követelményeknek is eleget kell tenned és ezek elérése tőled függ.

 • Mi történik, ha elutasítják a jelentkezésemet?

Ez a leggyakrabban akkor történik meg, ha nem felelsz meg valamilyen feltételeknek. Egyrészt segítünk neked abban, hogy olyan helyre jelentkezz, ahol valós esélyekkel indulsz. Másrészt egy új lehetőség felkutatásában is számíthatsz ránk.

Tanulmányi vízum

 • Szükségem van tanulmányi vízumra, ha Ausztráliában szeretnék tanulni?

Igen. Cégünk már évek óta foglalkozik vízumkérelmek lebonyolításával, így könnyebbé és gyorsabbá tesszük a folyamatot számodra.

 • Egy bizonyos időn belül be kell fejeznem a tanulmányaimat?

Igen. A tanulmányi vízum csak egy bizonyos ideig érvényes. A tanulmányokat a lejárati időpont előtt be kell fejezned.

 • Meghosszabbíthatom a tanulmányi vízumot?

Igen, kérvényezheted a vízum érvényességének meghosszabbítását, ha nem fejezted be a tanulmányokat vagy maradni szeretnél és új dolgokat szeretnél tanulni.

 • Mi történik, ha hamarabb fejezem be a tanulmányokat?

El kell hagynod az országot 28 munkanapon belül. Ha tovább szeretnél maradni, a bevándorlási hivatalhoz kell fordulnod.

 • Megváltoztathatom a tanulmányi programom, miután Ausztráliába érkeztem?

Bizonyos feltételek mellett igen. Ha más képzést választasz, lehet, hogy új tanulmányi vízumkérelemre is szükséged lesz.

Anyagiak

 • Mennyi pénzre lesz szükségem az induláshoz?

A tandíjak nagyon változatosak és függnek a kurzus szintjétől. Általánosságban egy angol tanfolyam heti ára 190-250 AUD / között van, egy szakmai tanfolyam 3-4000 AUD-tól kezdődik fél éves időtartamra, az egyetemi képzések pedig kb. 8000 AUD-tól indulnak. A tandíjon felül számolnod kell még a kötelező OSHC díjjal is, ami a kötelező biztosítás, enélkül nem lehet vízumot kapni.

 • Menny pénzre lesz szükségem a megélhetéshez?

Ausztrália versenyképes árakat kínál tanulás és megélhetés szempontjából is. Anyagilag kedvezőbb, mint Az Amerikai Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság. Kezdőtőke mindenképpen szükséges, mert habár a tanulóvízumod mellé jár részmunkaidős munkavállalói engedély, fel kell készülnöd rá, beletelik egy kis időbe, amíg túlleszel az első élménysokkon és tudsz koncentrálni a munkakeresésre.

 • Vehetek fel diákhitelt Ausztráliában?

Nem.

 • Van ösztöndíj lehetőség számomra?

Igen, de a legtöbb esetben azonban ezek posztgraduális képzésekhez kapcsolódnak. Az Ausztráliában tanuló külföldi diákok nagy része teljes tandíjat fizet, és nem részesül ösztöndíjban.

 • Dolgozhatok is tanulás közben?

A tanulmányi vízummal maximum kétheti 40 órát dolgozhatsz.

Az élet odakint

 • Kik segítenek az odakint?

Kollégáink, elsősorban Melbourne-ben állnak rendelkezésedre. Segítenek beilleszkedésedet és terelnek az első időszakban, mint amikor még olyan alapvető dolgokra van szükséged, mint adószám, bankszámlaszám, telefonkártya vagy egy kis útmutatás lakáskeresés vagy munkakeresés témakörében. Plusz, ha jó fej vagy, akkor bulizni is elvisznek. Persze ez nem kötelező, diákjaink nagy többsége nagyon önálló.

 • Mit csinálhatok a szabadidőmben?

Ausztráliában rengeteg szabadidős tevékenység van. Ez attól is függ, hogy milyen iskolát és közösséget választasz.

Maga az intézmény és az általad választott közösség (pl valamilyen szakkör, csoport) is szervez szabadidős programokat, például zene, színjátszás és sporttevékenységek. Emellett mi is segítünk, hogy minél többet láthass az országból.

 • Milyen az időjárás Ausztráliában?

Ausztrália éghajlata és földrajza igen változatos: a Föld déli féltekén helyezkedik el, egyharmada trópusi, 20 fokos átlaghőmérséklettel, déli része pedig a mérsékelt égövbe tartozik. A nyár decemberben kezdődik a tél pedig júniusban.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s