Új szelek fújnak a tanulóvízumok területén


Akik nyomon követik az ausztráliai lehetőségeket, azok már tudják, hogy július 1-től mindig valami változás várható. Pontosan egy hét múlva ismét új szabályokkal kell szembesülni, de most az ausztrál hivatal a tanulóvízumok rendszerét vette szárnyai alá.

Az eddigi rendszer szerint különböző vízumalosztályok voltak a különböző szintű tanulmányi célokhoz, az őszinte tanulmányi szándékról való meggyőzés pedig az országokon alapuló keretrendszer szerint valósult meg kisebb-nagyobb eltéréssel és szerencsével.

Azt már biztosan tudjuk, hogy ennek vége. Az egyszerűsítés kedvéért csupán 1 vízum lesz elérhető azok számára, akik tanulmányokat kívánnak Ausztráliában folytatni, a tanulmányi szinttől függetlenül. Ennek véleményem szerint nincs nagy jelentősége, legalább nem lesz esélyünk elírni a jelentkezési lapon a számát a vízumrengetegből.

Ami viszont sokkal izgalmasabb rész lesz, hogy mostantól az új keretrendszer szerint nem csak az országok alapján lesz meghatározva azon kritériumok listája, amivel a bevándorlási hivatalt is meg kell győzni, hanem az oktatási intézmény besorolása is sokat fog számítani. A matekot hagyjuk, hogy csűrik-csavarják a kis mátrixukat, a lényeg, hogy előre abszolút nem fogjuk tudni, hogy melyik suli milyen megbízható a hivatal szemében és éppen mit lesz kedve bekérni bizonyításként (anyagi fedezet, angol nyelvvizsga, stb).

Persze néhány beadás után már látni fogjuk, hogy A sulit szereti a hivatal és Magyarország is mondjuk a szíve csücske és jobban járunk, mintha B suliba jelentkeznénk, de félév múlva a résztvevőket újra felülvizsgálják különböző szempontok alapján és kezdhetjük elölről az egész lottózást.

Egy biztosabb út látszik: ha minden vízumkérelemnél felkészülünk az alapelvárásra, ami ugye az anyagi fedezet, illetve az őszinte tanulási szándék bizonyítása.

Hogy fog ez július 1-től kinézni? Nos, a fedezeti összeget nem meglepő módon tovább tolták egy kicsit, így jövő pénteken már 19 830 AUD-nak megfelelő fedezeti összeget kell felmutatnia egy évre előre a főkérelmezőnek. Családok esetén ez nyilván bővül a hozzátartókra vonatkozó összegekkel. Továbbra is bizonyítani kell a származást, ami egyébként jöhet szülőktől, rokontól, de a “haverom haverjának a haverja” adta kölcsön típusú pénzeket már nem fogják figyelembe venni.

Az őszinte tanulási szándék bizonyítása….mind tudjuk, hogy nagyon gyakran a tanulóvízumot használják arra, hogy a későbbi letelepedéshez alapon teremtsenek. Úgyhogy biztos van és lesz is, aki hangosan felröhög, amikor ebbe belegondol, de nincs mese, ezt bizony bizonyítani kell, ha ki akarunk menni. Itt egyébként a jelentkező országának gazdasági hátterét, a jelentkező otthoni lehetőségeit, Ausztráliával kapcsolatos próbálkozásait és személyes kötődéseit fogják vizsgálni.

Szóval lesznek azért változások, érdekes helyzetek, de nagy meglepetés nincs mögötte, eddig is felkészültünk a vízumbeadásokra, csak amíg eddig mondjuk komiszkodhattunk a felsőoktatási tanulmányokkal, most még nem ismerjük a játékterünket. De legalább a papírhalmaztól megszabadulunk, mert minden vízumkérelem online fog bemenni.

Egy hét múlva okosabbak leszünk, de ha már most van kérdésed, ne habozz feltenni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s