Szakmai program vagy diplomaprogram Ausztráliában?


Az Ausztráliába igyekvők magas százalékának a tanulóvízum a legjobb megoldás ahhoz, hogy minél előbb kijussanak és új életet kezdjenek. Ilyenkor gyakran felteszik a kérdést, hogy mire iratkozzanak be (maradjunk a tanulmányok szintjénél). Sima angolt kellene tanulni vagy kombináljuk valamilyen szakmai kurzussal, esetleg legyen felsőfokú képzés? Ennek előnyeivel és hátrányaival mindenképpen tisztában kell lenni.

Kezdjük azzal, hogy ha valaki nem beszél angolul, akkor mindenképpen angollal kell kezdeni, mert anélkül esélytelen bármit is tanulni, munkát kapni, letelepedni vagy csak simán létezni odakint.

Az angol után, hacsak nem valaki rövid távon tervez vagy nem állnak sorban érte a munkáltatók, hogy szponzorvízumot adjanak neki (vegyük a leggyakoribb esetet: letelepedni szeretne az illető) akkor muszáj neki beiratkoznia valahova, hogy továbbra is legálisan éljen kint és jogosult legyen dolgozni. Mi jöhet szóba?

  • felsőfokú képzés: alap, mesteri szint, doktori diploma stb.
  • “okj” szintű képzés: félévestől 2 évig

 

 Előnyei  Hátrányai
 Felsőfokú képzés
  •  az ausztrál diploma mindenhol sokat ér, nem csak ott
  • határozottan előny egy ausztrál diploma letelepedésnél
  • évi 2-3 hónap “nyári szünet”, amikor full time (azaz heti 40 órát lehet dolgozni)
  • a papír megszerzése után igényelhető egy minimum 2 éves munkavállalói vízum –> szponzorkeresés! (egy alapképzésnél egy minimum 5 éves vízumot jelent!)
  • másoddiploma esetén a partner (férj/feleség) full time dolgozhat!
  • online vízumigénylés, nincs szükség fedezeti összeg bemutatásra és minimális dokumentumok kellenek (emiatt gyorsabb, mint a papír alapú)
  •  drága: egy üzleti alapképzés (3 éves) ára kb. 43 000 AUD (szemeszterenként kell fizetni), egy MBA kurzus 33 000 AUD / 2 év
  • az indulás is drágább, több tandíjat, több biztosítást kell fizetni a jelentkezéskor
 Szakmai képzés
  •  jóval olcsóbb, fél éves tandíj kb. 3000 AUD
  • ha hiányszakmát szereztél (2 év), igényelhetsz munkavállalói vízumot 1,5 évre
  •  ha nem hiányszakmát tanultál, nincs munkavállalói vízum, tehát a suli befejezésével 1-2 hónapot tudsz maradni vagy új vízumot kérni (gyakran újabb tanulóvízum)
  • nehezebb vízumot kapni: fedezeti összeget kell bemutatnod a követségnek + rengeteg papír, hosszabb ügyintézési idő
  • max 2-3 hetes iskolai szünet van (full time munka) ellentétben a fősulis 2-3 hónappal
  • ha nem hiányszakmát tanulsz, kevés rá az esély, hogy érsz vele kint valamit

Természetesen vannak esetek, amikor a már megszerzett tapasztalat/végzettség után csak az egyik vagy csak a másik verzió jöhet szóba (legalábbis nem célszerű nagy mértékben eltérni, pl. hegesztőnek nincs értelme business képzésre menni, amikor szakmai képzést kellene inkább csinálnia, ha kint akar maradni), de sok esetben sokrétű a lehetőség.

Amennyiben ténylegesen a bevándorlás a cél, azért igyekezzünk a már megszerzett tapasztalatokhoz/végzettségekhez igazítani a jelentkezést, mert így nagyobb az esély a mielőbbi letelepedésre!

cropped-dnsw1323433-399-c.jpg

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s