Tanulóvízum Ausztráliába


Ha három hónapnál több időt szeretnél Ausztráliában tanulmányokkal tölteni, akkor tanulóvízumra van szükséged. A vízumot a bécsi Ausztrál Nagykövetségen bírálják el a beadott dokumentumaid alapján. A tanulóvízumot kizárólag olyan iskolába kérheted, amely rendelkezik az úgynevezett CRICOS kóddal. Ez azt bizonyítja, hogy az ausztrál kormány által felügyelt iskoláról van szó és jogosultak nemzetközi diákokat fogadni (mi természetesen csak ilyen iskolákkal vagyunk kapcsolatban).

Igyekszünk röviden bemutatni a legfontosabb tudnivalókat az ausztrál tanulóvízummal kapcsolatban. Ez arra elég, hogy fogalmat alkossatok, de természetesen a tényezők egyéntől függőek, és sok apróság is van ezek mellett, ám áttekintésnek megteszi. Íme:

Ausztráliában három féle iskola/tanfolyam típus van:

1. Nyelviskola

2. Szakmai képzés (business, turizmus, IT, szakács a leggyakoribb). Ez kb OKJ szintnek felel meg, és min fél év, max. két év hosszú.

3. Egyetemi szintű képzés – Bachelor vagy Masters degree, esetleg még magasabb. Ez főiskola vagy egyetemi szint.

Ezek mellett a diáknak kétheti 40 órában lehet max. dolgozni iskolaidőben, iskolaszünet alatt korlátlanul. Ha a pároddal mész ki (házastárs vagy élettársnak kell lenni – utóbbit igazolni kell), neki nem muszáj iskolába járnia, mehettek egy tanulóvízumon családként. Ekkor ő is ugyanennyit dolgozhat, kivéve, ha a főkérelmező Masters képzésre jár, mert ekkor a házastárs full-time 40 órában dolgozhat hetente hivatalosan.

Amíg a nyelviskolák általában heti 4-5 napon vannak, addig a szakmai és egyetemi szintű képzések általában heti 2-3 napot vesznek el (16-18 órát) vagyis több szabadidő is marad munkára és minden egyébre.

Ami a vízumot illeti, most jön a lényeg: ugyanis az ausztrál bevándorlás az országokat kategóriákba sorolja (1-5ig: 1 a legjobb, 5 a legrosszabb). Magyarország a fent említett nyelviskola és szakmai képzés terén a 2. kategóriába esik, míg az egyetemi szintű képzés terén 1. kategóriában vagyunk jelenleg. Ez azért nagyon fontos, mert 2. kategóriában fedezeti összeget kell a diáknak itthonról felmutatni, ami igazolja, hogy fenn tudja magát tartani az első évben. Nyilván mindenki dolgozik, ezt a bevándorlás is tudja, de ez a szabály.

A fedezeti összegnek a bankszámládon kell lenni és igazolni kell a forrását (jövedelemigazolás, stb. – lejjebb ezt részletesebben kifejtjük). Ezt bárkitől kölcsön is kaphatod, lényeg hogy utalja át a bankszámládra és igazolja a forrását. A fedezeti összeg jelenleg 18 610 AUD/év/diák. Maximum egy évre kell felmutatni akkor is, ha hosszabb időre mész, ha rövidebb időre, akkor arányosan csökken. Tekintve, hogy ez a vízumigényléshez kell (amikor az iskola már be van fizetve), ezzel a pénzzel az iskola díján felül kell rendelkezni. Viszont persze amint megvan a vízum, már ezzel nem kell foglalkozni, nem kell sehova befizetni, el lehet költeni bármi másra.

1-es vízumkategóriában ez nincs, tehát ha egyetemi szintű képzésre mész, akkor ezzel nem kell foglalkozni, “csak” a sulit kell kifizetni.

Egyetemi szintű képzés előnyei, ami miatt egyre többen választják:

1. Elismertebb nyilván (Bachelor degree=főiskolai szint, Masters egyetemi szint, előbbi 3 év, utóbbi összesen 5 év, de ha van itthonról pl. egy főiskolai diplomád akkor a Masters is csak 2 év)

2. nem kell a fedezeti összeg, amiről már szó volt (induláshoz kevesebb pénznek kell

rendelkezésre állnia)

3. Az iskola elvégzése után (min. 2 év), lehet igényelni plusz 2 év vízumot, amivel full-time lehet dolgozni, tehát ezzel kb. 4-5 évig kint tudsz maradni, ha szeretnél.

A nyelviskolák esetében a teljes összeget be kell itthonról fizetni, a szakmai és egyetemi szintű képzésnél elég itthonról az első szemesztert. Az egyetemi szint általában drágább, ám itt is vannak megfizethető képzések, amiket a kinti fizetésből már lehet fedezni. Van elvárt angol nyelvi szint, ám hacsak az ember nem teljesen kezdő angolból, 20-24 hét nyelvtanfolyammal ezt el lehet érni minden további nélkül, illetve természetesen egy IELTS vizsgabizonyítvány is elegendő a jelentkezéshez.

A tanulóvízumhoz 2-es kategóriában (nyelviskola és szakmai tanfolyamhoz) az alábbi dokumentumokat kell bemutatnod:

  • érvényes útlevél
  • 4 darab igazolványkép
  • Erkölcsi bizonyítvány (nemzetközi erkölcsi bizonyítvány, amennyiben több, mint egy évet éltél külföldön
  • Befejezett iskolai bizonyítványok
  • Iskolalátogatási, ha itthon még iskolába jársz
  • Bemutatkozó levél és önéletrajz
  • Ha a családoddal utazol:
    • házassági anyakönyvi kivonat vagy hiteles jegyzőkönyv élettársi kapcsolatról
    • élettársi kapcsolat esetén ennek további bizonyítékai, mint pl. közös lakcímkártya vagy bankszámla 12 hónapra visszamenőleg
    • születési anyakönyvi kivonat gyermeknél – még  ha nem is utazik veled
    • iskolai beiratkozásról szóló visszaigazolás, amennyiben 5 és 18 év közötti gyermek is utazik.
  • névváltoztatásról szóló papírok, ha történt ilyen
  • Visszatérést igazoló papírok, mint tulajdoni lap, gépjármű forgalmi
  • Az ausztrál iskolából való igazolás – Confirmation of Enrollment (nyilván miután már befizetted a sulit)
  • Fedezeti összeg: pénzügyi igazolás, hogy fenn tudod tartani magad és a családodat az első 12 hónapban. A pénzügyi igazolást bankszámlán kell felmutatni és bizonyítanod kell a forrását is.

Forrás lehet:

  • Jövedelemigazolás
  • Nyugdíj
  • Banki kölcsön
  • Részvények, kötvények – ezeket fel kell bontani
  • Biztosítás
  • Örökség
  • Céges kölcsön esetében céges papírok
  • Egyéb igazolható bevétel
  • Osztalék

Jelenleg felmutatandó minimális fedezeti összegek:

  • Fő diákvízum kérelmező: 18610 AUD/év
  • Partner, ha van: 6515 AUD/év
  • Első gyermek, ha van: 3720 AUD/év
  • Minden további gyermek: 2790 AUD/év
  • Gyermek tandíja (5-18 éves korig): 8000 AUD/év

Ténylegesen befizetendő:

  • Diák tandíj
  • Gyermek tandíja (ha van gyerek)
  • Biztosítás (OSHC)
  • Vízumdíj az ausztrál bevándorlás felé (535 AUD)
  • repjegy
  • szállás az első pár hétre/hónapra (igénytől függ)

 

A tanulóvízumhoz 1-es kategóriában (egyetemi szintű képzések) az alábbi dokumentumokat kell bemutatnod:

  • Érettségi vagy Főskola/Egytemi végzettség magyar verziója és hivatalos angol fordítása
  • (minimum 12 év elvégzett iskola szükséges a jelentkezéshez)
  • Tanulmányi eredmények (összes év) magyar verziója és hivatalos angol fordítása
  • Mindenből egy hivatalos közjegyzői másolatot készíteni

Ténylegesen befizetendő (ugyanaz, mint fent):

  • Diák tandíj
  • Gyermek tandíja (ha van gyerek)
  • Biztosítás (OSHC)
  • Vízumdíj az ausztrál bevándorlás felé (565 AUD)
  • repjegy
  • szállás az első pár hétre/hónapra (igénytől függ)

 

Konkrét kalkulációt nem írunk, nem is írhatunk, mert ez egyéntől és iskolától nagymértékben függ. Keressetek fel minket, ha motiváltak vagytok, komoly a kiutazási szándékotok, és készen álltok egy új fejezetet nyitni az életetekben, akkor fogunk találni olyan megoldást, ami megfelelő számotokra!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s